Pejzažna arhitektura

  • Pejzažna arhitekura je prostorna disciplima koja se bazira na biološkim, ekološkim, tehničkim i umetničkim disciplinama.
    Pored projektovanja, podizanja i negovanja svih kategorija zelenih površina gradskih i vangradskih prostora, znanje pejzažnog arhitekte obuhvata i proizvodnju cvetnih vrsta, ukrasnog drveća i žbunja kao i aranžiranje biljnim materijalom.
    Tokom četvorogodišnjeg školovanja, pored opšteobrazovnih predmeta, tehničari pejzažne arhitekture stiču znanje iz botanike, ekologije, meteorologije, pedogolije, geodezije, upoznaju biljne vrste neophodne za projektovanje zelenih površina i za aranžiranje, stiču znanje neophodno za rasadničku proizvodnju i za projektovanje, podizanje, negu i zaštitu zelenih površina.
    Nastavni program obuhvata i praktičnu nastavu, koja se najvećim delom izvodi u stakleniku koji se nalazi u školskom dvorištu. Ovaj obrazovni profil se preporučuje učenicima koji vole prirodu, tehničko i slobodoručno crtanje.
    Diploma tehničara pejzažne arhitekture daje dobru osnovu za nastavljanje školovanja na šumarskom, poljoprivrednom, građevinskom ili arhitektonskom fakultetu.

NASTAVNI PLAN >>