Građevinski tehničar za visokogradnju

  • Kad neko spominje čuda današnjeg sveta, uglavnom misli na lepote prirode, ili na neku neverovatnu građevinu moderne arhitekture.
    Ovi čudesni objekti su produkti savremene tehnologije gradnje, računarske obrade podataka i kvalitetnih stručnjaka.
    Sadašnji nivo tehnologije gradnje i informatike je rezultat dugogodišnjeg rada i iskustva, i njegov dalji razvitak je neminovan.
    Stručnjaci međutim uvek kreću sa nule, i tokom čitavog radnog veka stiču svoja stručna znanja i umeća, bez kojih ne bi mogli raditi u građevinarstvu.
    Tehničari i inženjeri današnjice moraju odgovarati drugačijim izazovima od svojih predaka. Ranije je pojedinac sam projektovao zgrade, i vladao svim momentima gradnje. Kasnije se razvila podela zadataka, da bi danas bilo neizbežno učestvovanje raznih timova stručnjaka u izgradnji složenijih objekata.
    Nekad su tehničari i inžinjeri morali čuvati u glavi veliki broj podataka, i poznavati, pa i praktikovati više vrsta proračuna. Kasnije su primenjivali različite priručnike i tabele u cilju smanjivanja mora računanja.
    Danas je dovoljno, ali svakako i potrebno da tehničari, inženjeri poznavaju metode i ciljeve proračuna, ali samu kalkulaciju izvršavaju računari u svega nekoliko sekundi.
    Građevinske proizvode možemo naći na internetu, ili uzimati sa propagandnih  CD-a, DVD-a uz veliki broj informacija o primeni, veličini i kvaliteta kao i o načinu ugradnje proizvoda.
    Pored poznavanja klasičnog i savremenog načina gradnje, građevinac danas mora vladati i nekim specialnim softverima za crtanje na računaru (AutoCAD, ArchiCAD), za rad sa tabelama (Excel), za pisanje teksta (Word), za organizaciju građenja (MsProject), za obračun radova (Norma Base) i za statiku (Radimpex, Axis).
    Građevinac može naći zaposlenje u projektovanju ili u izvođenju. Projektovanje je pravi izazov za one, koji vole provoditi duže vreme u kancelariji pred računarom, imaju mnoštvo dobrih ideja, i spremni su te ideje pretvoriti u kvalitetne crteže. U procesu projektovanja objekta su veoma važni i razni statički proračuni, za koje danas postoje specializovani softveri. U računar treba unositi odgovarajuće parametre, a dobijene rezultate treba analizirati, izvlačiti potrebne zaključke.
    Kod izvođenja je važna sposobnost dobre komunikacije sa svim ostalim učesnicima. Treba steći ugled, poštovanje kolega, šefova i izvršilaca radova. Pored poznavanja struke, važno je imati i sposobnost brzog donošenja odluka, i uvek treba znati koga treba konsultovati u cilju pronalaženja najboljeg rešenja. Tehničar na gradilištu koordinira svim radovima, po uputstvima inžinjera, kontroliše količine i kvalitet izvršenih radova. Vodi dokumentaciju gradilišta.
    Krajnji cilj svakog projektovanja i jeste izgradnja objekta, i jedinstven je osećaj gledati uspešno završenu građevinu, na čijoj smo realizaciji i mi učestvovali…
    Tokom školovanja u građevinskoj srednjoj školi učenici upoznaju osnove građevinarstva, razne materijale i konstrukcije. Razvijaju sposobnost rešavanja zadataka iz matematike i fizike, što je neizbežno da bi shvatili i rešavali statičke probleme.
    Naučeni računarski softveri mogu biti veoma korisni u kasnijoj karijeri, bez obzira na to, u kojim oblastima će se neko zapošljavati.
    Naučiće svoje ideje prikazati tradicionalnim tehničkim crtežima, a isto to i pomoću računara crtežima ili trodimenzionalnim modelima.
    Dobijena diploma građevinskog tehničara za visokogradnju može biti dobra osnova za nastavljanje školovanja na svim tehničkim višim školama i fakultetima.

NASTAVNI PLAN >>