USPEŠNO ZAPOČET IPA PROJEKAT

„Negovanje zajedničkog kulturnog nasleđa kroz edukaciju u cilju stvaranja jedinstvene regije što je preduslov održivog razvoja“, naziv je IPA projekta Uslužne stručne srednje škole „Ištvan Vedeš“ iz Segedina i Politehničke škole, koji je u ponedeljak, 30. septembra 2013. godine, predstavljen na konferenciji za novinare u našoj školi. Nosilac ovog projekta je Politehnička škola, a cilj je promocija zajedničkog kulturnog nasleđa i doprinos stvaranju zajedničkog kulturnog identiteta regije.

Tema projekta je upoređivanje razvojnih faza gradova Subotice i Segedina, odnosno proučavanje lokalne istorije arhitekture. U okviru projekta, učenici iz odeljenja AT 2/1, AT 2/2 I GFT 4/13, putovali su u sredu, 25. septembra 2013. godine, u Segedin, gde su fotografisali značajne objekte u tom gradu, a uzvratna poseta učenika i nastavnika segedinske škole je bila u ponedeljak, 30. septembra 2013. godine.

Politehnička škola i Uslužna stručna srednja škola „Ištvan Vedeš“ imaju dugogodišnju zajedničku saradnju, a čak su i zgrade u kojima se nalaze ove dve škole, po godinama kada su izgrađene, veoma slične.

Projektom koji će trajati do kraja jula sledeće godine će biti uspostavljeni novi kontakti, kao i novi potencijali za dalju saradnju između edukativnih i kulturnih institucija u regiji.  Višejezična stručna predavanja, zanatski kamp o dekorativnim elementima secesije, razvijene studijske staze u oba grada objavljene na mapi i kamp maketarstva samo su neki od programa koji će se realizovati tokom ovog značajnog projekta.