Tehničar za grafičku doradu

  • IV stepen stručne spreme
  • Završna proizvodnja ili dorada je poslednja, a ujedno i najkompleksnija faza u izradi grafičkog proizvoda, mada zbog specifičnosti pojedinih porizvoda, dorada prati izradu proizvoda od ulaska materijala do finalne faze. To znači da svi grafički proizvodi prolaze kroz doradu
    Tehničari dorade rade na najrazličitijim mašinama, zavisno od vrste proizvoda, ali se dosta poslova obavlja ručno, uz korišćenje različitog materijala. Materijali koji se prerađuju su razne vrste papira, kartoni, lepenke, valovoite lepenke.
    Ostali materijali kao što su folije, lepila, koža, platno, služe za formiranje, sastavljanje, ulepšavanje i oplemenjivanje finalnog proizvoda.
    Finalni proizvodi u grafičkoj doradi su razne knjige (raznih uveza), prospekti, katalozi, sveske, albumi, blokovi, etikete, kartice, brošure, štampane i neštampane kutije, omotnice, fascikle, koverte, kesice.
    Stečenom diplomom tehničara grafičke dorade, stečena znanja omogućuju i nastavljanje školovanja (u okviru naše škole) – V stepen stručne spreme – specijalista grafičke dorade, kao i na Visokoj tehničkoj školi i Fakultetu tehničkih nauka.

NASTAVNI PLAN >>