17. POLIINFO

Iz štampe je izašao 17. broj školskog lista „Poliinfo“, list učenika i profesora Politehničke škole, u kojem, kao i uvek do sada, izveštavamo o događajima koji su obeležili prethodno polugodište – o proslavama i priredbama upriličenim povodom Dana Svetog Save, ali i o Svetskom KER ispitu iz esperanta, koji se istovremeno odvijao u dvanaest gradova sedam zemalja sveta. Subotica je, zahvaljujući Društvu za esperanto „Tibor Sekelj“ i našoj školi, jedini grad na Balkanu koji je organizovao ovaj ispit.
Izdvajamo zanimljiv intervju sa Uglješom Šajtincem, višestruko nagrađivanim srpskim piscem, koji je za svoj poslednji roman „Sasvim skromni darovi“, ovenčan Evropskom nagradom za književnost. O lepoti i zamkama glumačkog poziva, ali i o radu u okviru Dramskog studija „Raičević“, razgovarali smo sa Lukom Mihovilovićem, glumcem subotičkog Narodnog pozorišta. Mislili smo i na značajne jubileje. Sedamdesetogodišnjicu od završetka Drugog svetskog rata obeležili smo tekstom „Simfonija destrukcije“ Georga Odrija, profesora istorije, dok o Branku Ćopiću, rođenom pre sto godina, možete čitati u tekstu „Na zvjezdanom nebu srpske književnosti“, čiji je autor Srđan Sekulić, glumac subotičkog Narodnog pozorišta. Učenici su pisali o aktuelnim temama – elektronskom i rodno zasnovanom nasilju i o mnogo čemu drugom. U najnovijem izdanju školskog lista „Poliinfo“ možete čitati različite literarne, ali i naučne učeničke radove, kao i prikaze različitih kulturnih školskih i gradskih dešavanja. S obzirom na to da smo škola koja školuje ahitektonske tehničare i tehničare visokogradnje, izdvajamo tekst o izložbi idejnih rešenja uređenja centra Subotice.
Školski list“Poliinfo“ izlazi dva puta godišnje, u januaru i junu, a u celosti ga izrađuju učenici Politehničke škole, predvođeni svojim profesorima. Pošto Politehnička škola obrazuje učenike različitih grafičkih smerova, učenici učestvuju u svim fazama izrade lista (fotografisanje, prelom teksta, dizajn korica, štampa, grafička dorada…) Školski list se štampa u Grafičkoj radionici Politehničke škole. Osim tekstova na srpskom jeziku, u školskom listu “Poliinfo” nalaze se i tekstovi na mađarskom, hrvatskom, kao i na engleskom jeziku.
Glavni urednik i urednik redakcije na srpskom jeziku je Branka Jovičić, profesor srpskog jezika i književnosti, a tehnički urednik je diplomirani grafički dizajner i profesor, Tihomir Zoraje. U stvaranju 17. broja školskog lista učestvovali su: Varga Mercedes – urednik redakcije na mađarskom jeziku, lektor i korektor tekstova na mađarskom jeziku, Vladan Čutura – urednik redakcije na hrvatskom jeziku, lektor i korektor tekstova na hrvatskom jeziku, Agneš Medve – urednik redakcije na engleskom jeziku, lektor i korektor tekstova na engleskom jeziku. Lekturu i korekturu tekstova na srpskom jeziku radila je Dijana Krtinić, a grafički dizajn, prelom i montažu, radili su Mirjana Mitrić i Tihomir Zoraje.
Zahvaljujemo se svim učenicima koji su pisali za školski list i tako doprineli stvaranju svojevrsnog svedočanstva o sopstvenom trudu, ali i o radu Politehničke škole, kao i svim profesorima koji su na bilo koji način doprineli da nastane i ovaj, 17. broj školskog lista.
Najnoviji “Poliinfo” može se čitati u štampanom izdanju ili na našem sajtu.

POLINFO